Det förvånar mig inte om det här inlägget blir provocerande på flera sätt och vis. Politik provocerar alltid någon, det är naturligt och okej. Vi behöver inte tycka likadant även om vi förmodligen skulle leva fredligare ifall alla gjorde det. Men nu är det inte så det är. Hur som helst tänker jag förklara varför jag den 9 september kommer gå och lägga min röst på Miljöpartiet. För mig är det ganska simpelt faktiskt.
 
Så till att börja med, precis som de allra flesta gillar jag att ha pengar, köra bil och se världen. Så en kan tänka sig att jag enligt det ska rösta på Moderaterna. Och lita på mig när jag säger det här, det är viktiga saker för mig. Men det är just det, saker. Det är nöjen, sånt som jag unnar mig själv. Sånt jag tjänar ihop. Och i min värld faller ett argument om att ha saker; platt. För jag njuter av dessa saker precis lika mycket som jag njuter av en god köttbit och ett kallt glas mjölk. Och vatten, herregud vad jag älskar vatten. Och där börjar vi komma in på riktiga och viktiga argument.
 
Det som vi idag tar för givet, kött, grönsaker, mjölk, vatten, hav, sjöar, skogen, värme, kyla. Livet lagom. Det vill jag att mina barn och barnbarn och helst deras barn och barnbarn också ska kunna ta för givet. Ska inte kommande generationer också få bada i östersjön? Eller hoppa från klipporna på västkusten? Eller gå i skogar som inte brunnit upp? Plocka svamp och blåbär på hösten, se vinterns första snö falla, känna lukten när allt börjar blomma på våren, gå på ängar i solnedgången på sommrarna. Jag vill det där mer än allt annat för mina barn och barnbarn. För det är vackert och tillgängligt för alla. Du behöver inte vara miljonär. För det går inte att köpa, det går bara att uppleva.
 
För den extremsommaren vi haft i år är förmodligen den första av många. Men det återstår att se hur nästa sommar blir. Men ska det verkligen vara såhär? Det är inte normalt med 30+ grader flera veckor i streck. Inte här. Så när ska vi börja förstå att det är allvar? Högerns lägre skatter kommer inte hjälpa det. Att ta bort flygskatten kommer INTE minska våra problem på hemmaplan.
 
Dessutom har vi djurarter som för tillfället håller på att dö ut på grund av människans, vi människors, överkonsumtion. Isbjörnar till exempel. Östersjön klassas som bottendöd. Världens alla korallrev beräknas vara borta om 30 år. Man räknar att med att 100000 barn upp till 5 år dör på grund av luften vi andas. Den förorenade luften det vill säga. Vi har extra kontinenter som flyter runt i Stilla havet, det är plast som vi människor dumpat där.
20 miljoner människor flyr från sina hem på grund av torka och naturkatastrofer, även i Sverige.
 
Jag säger nej tack till lägre skatter och mer pengar till individen. Jag klarar mig, jag behöver inte bli löjligt rik på pengar, jag ser hellre en framtid där jorden mår bra och inte behöver evakueras som i hollywood-filmerna. Jag ser hellre att det kostar mig mer pengar att flyga jorden runt, för då kan jag inte resa lika ofta som jag vill och på så vis skada jorden mindre. Och kanske motiverar flygskatten till att ta fram miljövänligare alternativ. För en bör inte vara naiv. Det finns alltid lösningar till alla problem, bara man vill. Vi är människor, vi är smarta och kan ta oss förbi hinder på vägen, det handlar bara om att hitta en rimlig lösning.
 
Sen vill jag bara tillägga att Miljöpartiet står för annat bra också. Så som jämställdhet och att hjälpa människor i nöd.
 
Agera NU.
 
 

Kommentera

Publiceras ej